14.1 C
Slatina
vineri, 2 iunie 2023
AcasăSlatinaOraşul-fantomă care se dărâmă sub ochii autorităţilor. „Te plimbi seara prin centrul...

Oraşul-fantomă care se dărâmă sub ochii autorităţilor. „Te plimbi seara prin centrul vechi, este sinistru“

-

Zeci de clădiri de patrimoniu din Slatina stau să se prăbuşească sub acţiunea timpului. Este vorba despre „oraşul vechi“, aflat în lista monumentelor ca ansamblu cu monumente categoria B, care se dărâmă pentru că nimeni nu intervine. Ce răspunsuri oferă autorităţile.

Centrul vechi al Slatinei este un ansamblu arhitectonic ce te poartă mult înapoi în timp (sunt clădiri de peste 100 ani) şi care, cu mici excepţii, a rămas nemodificat.
Nu cu mulţi ani în urmă, echipa filmului „Moromeţii 2“ a găsit aici exact decorul pe care-l căuta, filmând câteva secvenţe. Doar dimineaţa e animat, pentru că în câteva clădiri la parter sunt cabinete de avocaţi şi notari, după prânz zona aceasta a oraşului având un aer de loc bântuit. În puţine imobile, la etaj, încă se mai locuieşte.
În cele mai multe vezi vegetaţie crescută aiurea, balcoane gata să cadă, intrări blocate cu te miri ce doar-doar nu se va pătrunde în scop de furt sau distrugere, urme ale activităţilor întrerupte cu un deceniu în urmă…

„Te plimbi seara prin centrul vechi, este sinistru“, remarcă istoricul Aurelia Grosu, care de curând le-a făcut iubitorilor oraşului propunerea de a semna o petiţie pentru salvarea acestei adevărate comori.

mai mult la   /adevarul.ro/

Lasă un răspuns

Must Read

170 de primari, viceprimari și consilieri USR din toată țara au...

0
170 de primari, viceprimari și consilieri USR din toată țara au fost prezenți weekend-ul trecut la Cluj pentru a face schimb de bune practici. ...